Hoe rijk wil je zijn…
2010-11-02

Geluk of ongeluk
De oude Chinees was arm en zijn enige bezit was een schitterende, zilverwitte schimmel. De dorpelingen praatten al jaren op hem in, dat hij het waardevolle paard moest verkopen omdat hij geen cent te makken had.
Toch weigerde de oude man dat steeds, omdat het paard een deel van zijn familie was. “Die verkoop je niet”, antwoordde hij steevast.Geluk of ongeluk

Op een nacht verdween de schimmel ongemerkt uit zijn stal en de dorpelingen zeiden: “Was je maar niet zo dom geweest en had je maar je paard verkocht, nu heb je niets meer, een groter ongeluk had je niet kunnen treffen.
“De oude man bleef kalm en zei: “Wie weet of het een geluk of ongeluk is? Wie kan er verder zien dan zijn neus lang is? Ik weet alleen dat het paard er niet meer is.”

Enkele weken later kondigde de schimmel hinnikend zijn terugkomst aan. Hij kwam niet alleen, want kennelijk was hij uitgebroken om nog twaalf andere, wilde paarden te zoeken en naar de stal te brengen.
De dorpelingen zeiden: “Ouwe, je had helemaal gelijk, het was geen ongeluk maar een geluk dat je paard ervan door ging, want nu ben je rijk en heb je een hele kudde paarden.”
De oude man bleef kalm en zei: “Wie weet of het een geluk of ongeluk is? Wie kan er verder zien dan zijn neus lang is? Ik weet alleen dat ik nu dertien paarden heb.”

Geluk of ongelukZijn zoon probeerde de wilde paarden te temmen en in te rijden, maar hij viel van een sterke hengst en verbrijzelde bij de val zijn been.
De dorpelingen zeiden: “Je had helemaal gelijk, het is een ongeluk, nu heb je een invalide zoon en een groter ongeluk kon je niet overkomen…”
De oude man bleef kalm en zei: “Wie weet of het een geluk of ongeluk is? Wanneer houden jullie eindelijk op? Wie kan er verder zien dan zijn neus lang is? Ik weet alleen dat mijn zoon een been verbrijzeld heeft – maar of het een ongeluk of geluk is…?”

Korte tijd later brak er een oorlog uit en moesten alle gezonde jonge mannen naar het front, geen enkele van hen keerde levend terug. De enige die niet naar het front hoefde, was de zoon van de ouwe man.

En wat denk je dat de mensen zeiden toen zij de oude man tegenkwamen….?

  Bron: Cosima Scheuten, Nieuwsbrief Bagels & Beans, 2009-08 

Comments are closed.