Buddha
2012-06-01
Het aapje dat tevreden was
2012-11-01

Vooroordelen
Het hebben van vooroordelen kan een grote belemmering zijn in de omgang met anderen. En je kunt het voor jezelf ook erg moeilijk maken.
Een goede vriendin van me schreef eens een “7-stappenplan om aardig gevonden te worden” [lees meer]. Ze reikte hiermee een aantal handvatten aan om te komen tot betere (werk)relaties, betere samenwerking en betere communicatie. Een prachtige manier om jezelf te veranderen.

VooroordelenEen andere manier om jezelf te veranderen is door aanwezige vooroordelen weg te nemen. Je dringt door tot de kern waar mogelijk het probleem ligt. Je wilt jezelf veranderen omdat je niet helemaal tevreden bent met jezelf en met jouw gedrag. Wanneer je ‘n vooroordeel wegneemt zul je merken dat door jouw neutrale houding je anders met de ander(en) gaat communiceren. Er zullen je dingen opvallen die voorheen niet opvielen. Er zal dan een beter contact met de ander(en) ontstaan.
Ook zal het je opvallen dat door deze neutrale houding, je beter en vooral eerlijker kunt oordelen. Niet van te voren (vooroordelen) maar achteraf een mening vormen wanneer je dus alle informatie kent.

Waarom hebben we dan vooroordelen, zul je je afvragen. Dat heeft te maken met ‘zelfbescherming’. De grote hoeveelheid informatie die continu op ons afkomt wordt gefilterd. We zouden krankzinnig worden wanneer we alles zouden moeten verwerken. Vandaar dat een grote hoeveelheid informatie weggefilterd of samengebundeld wordt. De combinatie van leren, ervaringen opdoen, opvoeding hebben dit soort filters doen onstaan. En soms/vaak zijn ze niet meer nodig en zou het fijn zijn om ze weg te halen.

Is het makkelijk om ze weg te halen? Ja-Nee. Zoals voor zoveel dingen geldt: het moet niet te gemakkelijk zijn om aan te passen want dan verliest het zijn effectiviteit. Met een stukje bewustwording (ik heb dit als vooroordeel) en het willen veranderen kan met oefening zo’n vooroordeel worden weggehaald of verandert in ander wel wenselijk gedrag.
[EK 2012-07]

 

Comments are closed.