Wat depressie met onze hersenen doet

10 tips om nooit meer stress te hebben
2017-07-19
Praten tegen je lichaam helpt om ziektes te genezen
2017-07-26

Wat depressie met onze hersenen doet

Een depressief brein ziet er op een scan anders uit dan gezonde hersenen. Sommige delen verliezen volume of zijn minder actief, in andere gebieden is er soms een verhoogde bedrijvigheid. Zeer waarschijnlijk ligt de depressie aan de basis van deze verschillen.

De belangrijkste verschillen:Wat depressie met onze hersenen doet

Verminderde activiteit in prefrontale cortex

Dit hersendeel is onder meer betrokken bij het regelen van cognitieve en emotionele functies. Vooral de cortex cingularis, die de brug slaat tussen aandacht en emotionele functies, werkt bij depressie minder goed. Dat komt tot uiting in symptomen zoals denkstoornissen, gebrek aan interesse, gevoel van diepe droefheid en concentratiestoornissen.

Volumeverlies in hippocampus

Hier worden nieuwe herinneringen gevormd en opgeslagen in het geheugen. Het vermogen om dat te doen neemt bij depressie af. Dat verklaart symptomen zoals geheugenverlies en geheugenproblemen.

Verstoorde activiteit in thalamus

Dit is het belangrijkste schakelstation voor inkomende zintuiglijke prikkels (zien, horen, voelen…) Deze informatie wordt hier verwerkt. De verstoring kan symptomen geven zoals angst en onrust.

Volumeverlies in basale ganglia

Hier wordt de motorische activiteit geregeld zoals het aansturen en de timing van bewegingen. De afwijking verklaart waarom mensen met een depressie vaak vertraagd bewegen of bewegingsstoornissen krijgen.

 

Comments are closed.