Wonder of Wonderpil

Mission Impossible
2016-08-30
Doe mij maar narcissen en tulpen
2016-10-19

Ik wil veranderen zei ze heel overtuigend. Het is genoeg geweest. Jarenlang heb ik al van alles geprobeerd. Medicijnen geslikt. Slecht slapen en daarom altijd slaappillen slikken. Het moet anders. Ik wil óók weer happy zijn…

Haar woorden klonken overtuigend en strikten mij om haar te gaan helpen. We raakten in gesprek en de eerste nieuwe inzichten zetten haar op weg naar verandering. Het resultaat van elke sessie bleef echter niet stand houden. Soms na ‘n dag, soms na enkele dagen leek ze weer terug te vallen in haar oude patroon. Ondanks dat elke sessie veelbelovend werd afgesloten, zoals weer heerlijk slapen zónder slaappil!

Ondanks de positieve berichtjes die werden teruggekoppeld was er telkens toch weer een ‘terugval’. Wat was er aan de hand? Wat zorgde ervoor dat ze de verandering die ze zo graag wilde, niet van blijvende aard waren? Lag het aan haar omgeving. Wilde die niet dat zij veranderde? Was er zoveel negativiteit rondom haar dat ze opzag tegen een beter of ander leven?

Was het de angst van succes? Stel dat ze wel in positieve zin zou veranderen? Zou haar partner dat accepteren? Was ze bang om hem te verliezen? Ik kon er mijn vinger nog niet op leggen. Maar één ding wist ik zeker, iets in mij zei dat het niet klopte.

‘n Week na weer een sessie laat ze me weten dat het echt niet meer gaat. Ze heeft een afspraak gehad bij haar huisarts. Ze is weer aan de anti-depressiva. De werking ervan kende ze maar al te goed. De pieken van positief en negatief waren best heftig vond ze. Ze was bezig met het leren omgaan met de dalen en dat ging eigenlijk best wel goed, ging steeds beter.
Nu met dat medicijn worden haar emoties weer afgevlakt en leeft ze weer meer als een zombie. Samen met de mindere momenten verdwijnen nu ook de positieve momenten die ze even gekend heeft. De happy momenten die ze wilde ervaren blijven nu ook vaker uit. Maar ze kiest ervoor.

Ondertussen ben ik erachter gekomen wat de reden was waarom ze niet zo succesvol alle varanderingen heeft kunnen vasthouden. De veranderingen waren er wel maar ze waren tijdelijk. Een van de basisprincipes van ‘Getting Happiness Now’ is al die tijd ondermijnd geweest. De basisregel ‘Stop met vergelijken’ is niet genegeerd.
Want dat is precies wat ze al die tijd wel is blijven doen… vergelijken.

Ze wilde weer happy zijn net als .., ze wilde die wonderbehandelingen ook net als die andere klanten, ze wilde … net als … Maar wat wilde ze zelf? Wilde ze zelf wel echt veranderen?
De conclusie die ik nu kan maken: Nee, ze wilde niet veranderen. Het is toch veel makkelijker wanneer anderen veranderen.

En dat bevestigd dan mijn overtuiging weer.
Wanneer je écht wilt veranderen, dan (en alleen dán) werkt het. Alleen dán kan ik je helpen met een ‘wonder’. Een wonderpil? Nee die bestaat niet.

 

Comments are closed.