Meer plezier op de werkvloer

In mijn vroegere jaren was ik als consultant meeste van mijn tijd uitgeleend en gestationeerd bij opdrachtgevers.
Zo ook het project wat mij juist om deze reden als de dag van gisteren is bijgebleven. Ik vind dan ook dat meer plezier op de werkvloer ontzettend belangrijk is.

Lang, lang geleden…

Samen met een aantal collega’s zaten we op locatie bij de opdrachtgever. Met een drietal op één kamer. Het waren leuke collega’s en we konden het heel goed vinden. We zagen elkaar ook vaak buiten werktijd. We zaten op één lijn. Maar bovenal, we hadden ook veel lol tijdens het werk.

En zoals het doorgaans gaat, externen worden ingehuurd omdat er een capaciteitsprobleem is. Er is onvoldoende kennis in huis en/of er zijn onvoldoende handjes. Zo ook hier bij dit project.

De lol en het plezier die wij hadden, maakte dat we een gigantische productie uit onze handen lieten komen. En ja, natuurlijk werd er veel gelachen en soms was er wel wat kabaal. Echter, aan de kant van de opdrachtgever werd daar anders over gedacht.

Gevolg was dan ook dat we uiteindelijk via onze eigen leidinggevende (!) teruggekoppeld kregen dat we minder plezier moesten maken, minder lachen en meer serieus moesten zijn… Ja duh.

Toen viel ons eigenlijk ook pas op dat de lokatie-manager (de klant) toch wel heel vaak naar het toilet moest. Zo ongeveer elk kwartier, wanneer hij langs kwam, wierpen zijn ogen een blik in onze kamer om te zien of we wel aan het werk waren.

Nou, ik kan je zeggen, van dat serieus doen (en ook op zo’n manier in de gaten gehouden worden) vergaat je echt wel het plezier en de lol in werken.
Resultaat was dan ook dat goed kwaliteit leveren, ook echt wel (veel) tijd kost…

meer-plezier-op-de-werkvloer

Kortom, wanneer er plezier mag zijn op de werkvloer wordt er doorgaans ook serieus en hard gewerkt! Dat sluit elkaar geenzins uit.
Koppel daar gewoon een stuk (zelf)verantwoordelijkheid aan vast én vertrouwen. Het zijn tenslotte allemaal volwassenen waarmee je te maken hebt, of niet dan?
Zo krijg je tenminste een goede balans tussen sfeer, plezier, resultaat, rust etc.