Mensen vertellen al duizenden jaren verhalen. De kracht van verhalen en vooral die van metaforen is enorm. Het is een vorm van communiceren die kennis en herinneringen overbrengt. We spreken echter veel vaker in ‘metaforen’ dan we er onszelf bewust van zijn. “Ik zit vast.”, “Ik kom niet vooruit.”, “Het is alsof iets mij tegenhoudt.”, “Ik zit in de put.”, “Leven is een grote worsteling.”; zijn enkele voorbeelden en zo zijn er nog heel veel meer.
Het zijn allemaal uitdrukkingen om aan te geven hoe mensen denken of zich voelen. Ook is het een hele goede manier om contact te maken met iemand om hem of haar te helpen om ’n probleem waarmee die persoon zit, op te lossen.
Laatst had ik een gesprek met iemand die zich helemaal opgesloten voelde. Ze kon geen kant op, zat helemaal vast. Een heel beklemmend gevoel had ze daarbij. Logisch dat het voor haar leek alsof ze geen adem kon halen.
Met enkele ogenschijnlijk eenvoudige ‘opdrachten’ kon ze uit deze benauwende situatie ‘groeien’, brak ze door de zwarte lucht. Het werd lichter en ze kreeg weer lucht. Ze kon weer vrijelijk ademhalen. Het voelde zichzelf heel opgelucht. Dat deze verandering iets met haar deed was in de twee daarop volgende dagen voor haar omgeving duidelijk waarneembaar. De dag volgend had ze weer kleur in haar gezicht, waar dat voorheen een grauwe gelaatskleur was. En dag twee verscheen ze helemaal in het roze gekleed, haar lievelingskleur.
De veranderingen die bij haar in gang gezet zijn hebben nog wel opvolging nodig maar de eerste stappen zijn wel heel belangrijk om een begin te (kunnen) maken.
Een andere vorm van Metaforen is afkomstig uit NLP. Het is een kunst om metaforen (verhalen) te schrijven waarmee het onbewuste van iemand wordt getriggerd en zelf veranderingen in gang zet. Zo schrijft ik ook Metaforen (verhalen) voor kinderen om van bijvoorbeeld van hooikoorts of van onzekerheid etc. af te komen. Lees in dit verhaal maar…
Deze prachtige en enorm krachtige techniek heet “Metaphores of Movement” en is ontwikkeld door Andrew T. Austin.
De techniek kan zowel toegepast worden op persoonlijk vlak (persoonlijke ontwikkeling) als bij organisaties.