Kinderen en jongeren met buikpijnklachten (prikkelbaar darm syndroom) worden door kinderartsen van verschillende ziekenhuizen naar diverse praktijken voor hypnotherapie doorverwezen. In slechts één of enkele consulten kunnen de kinderen/jongeren van hun buikpijnklachten afgeholpen worden of worden deze sterk verminderd.

In een iets andere vorm dan die Weer Genieten toepast, worden kinderen en jongeren begeleid volgens een protocol dat is ontwikkeld door kinderarts Dr. Arine Vlieger en psychosociaal verpleegkundige Carla Frankenhuis. Zij hebben samen met Marc Benninga (kindergastro-enteroloog) vanuit het AMC (Amsterdam medisch centrum) en het Antonius Ziekenhuis Nieuwegein wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van hypnose met het prikkelbaar darm syndroom (pds/ibs) en onbegrepen buikpijnklachten.

De helft van ruim 50 kinderen kreeg 6 hypnotherapie-sessies gedurende 3 maanden; en de andere helft kreeg een standaardtherapie bij de kinderarts.
Na de therapie blijven de kinderen en jongeren de geleerde ontspanningstechnieken toepassen.

85% van de kinderen in de hypnosegroep waren één jaar na afloop van de therapie pijnvrij, versus 25% van de kinderen in de groep van de kinderarts. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Gastroenterology (nr. 2007; 133:xxx).

Mijn ervaring
In mijn praktijk heb ik ook een jongere mogen helpen die heel veel last had van het prikkelbaar darm syndroom. Na een intake heeft deze jongen slechts één hypnose sessie gehad. Geen protocollen om te leren omgaan met pijn, geen symptoom bestrijding. Hij is nu 100% pijnvrij en kan weer helemaal genieten en dingen doen die hij voorheen vaak aan zich voorbij moest laten gaan!
Mijn uitgangspunt hierbij is dat ik alle tijd geef in een sessie, die nodig is en die mijn cliënt nodig heeft om aan het probleem te werken waardoor deze dus uiteindelijk in een kortere tijd geholpen is.

Lees verder…

Weer Genieten