Ruim 40% van de huwelijken wordt vroegtijdig beëindigd. Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die een (en soms wel meer dan één) scheiding heeft meegemaakt.

Je hebt dan vast ook wel gehoord wat deze (ex-)partners allemaal meemaken of doormaken. Een scheidingsproces loopt vaak niet op rolletjes. De partners zijn tenslotte niet voor niets uit elkaar gegaan. Maar heb je enig idee wat de impact van een scheiding nou is?

In mijn praktijk heb ik het geluk gehad een aantal casussen te hebben mogen meemaken. Wow, dat klinkt cru, “geluk”. Wat ik hiermee bedoel? Ik bedoel hiermee dat ik diverse cliënten heb mogen en kunnen helpen om het scheidingsproces makkelijker door te komen en alles wat het “opgeleverd” heeft (aan ellende) los te laten of te kunnen verwerken.

Een van de belangrijkste aspecten is de communicatie tussen de ex-partners. Deze was vaak tijdens het huwelijk al niet zo best. Na de scheiding wordt deze niet veel beter. Hoe fijn zou het zijn als mensen elkaar respectvol zouden behandelen, als volwassenen met elkaar zouden omgaan? Zo’n 20% van de scheidingen verloopt problematisch (vechtscheiding).

Wat is dan die impact?
Los van materiële, financiële of organisatorische aspecten is de emotionele impact mogelijk de grootste probleemveroorzaker. Er kunnen allerlei oorzaken zijn waarom mensen uit elkaar gaan. Wat dat allemaal teweeg brengt… dat ligt natuurlijk ook aan hoe de persoon zelf een en ander ervaart, welke betekenis hij of zij eraan geeft.
Enkele voorbeelden van hoe iemand zich kan voelen:
– iemand kan zich ‘aan de kant gezet zijn’ voelen,
– iemand kan zich ‘niet goed genoeg zijn’ voelen,
– iemand kan zijn/haar zelfvertrouwen of eigenwaarde verliezen,
– iemand kan veel verdriet, frustratie, boosheid of woede voelen,
– iemand kan ‘angst om een nieuwe relatie aan te gaan’ ontwikkelen,
– iemand kan in een verlies (rouw) proces belanden,
– iemand kan gebrek aan veiligheid of geborgenheid ervaren,
– etc.

En al deze emoties kunnen oplaaien wanneer ze door ‘iets’ getriggerd worden, door wat voor gebeurtenis dan ook. En deze emoties kunnen dus ook het scheidingsproces behoorlijk frustreren en/of vertragen. En daar wordt niemand bij van..
xltufpo26j7k_ovn_article

De impact op kinderen
De impact van een echtscheiding is niet alleen bij de beide partners zichtbaar. Wanneer er kinderen in het spel zijn (en dat is bijna altijd), zullen ook deze vroeg of laat de gevolgen ervaren. Ze kunnen op verschillende manieren reageren op de situaties die ze (hebben) ervaren. Enkele voorbeelden van situaties waar ze last van hebben of kunnen gaan krijgen:
– de ruzies tussen beide ouders,
– de wisselingen tussen de woonsituaties,
– de verschillende opvoedingsstijlen,
– de verstandhouding met nieuwe partners,
– om er maar ‘n paar te noemen..

Belangrijk aspecten hierbij zijn wel: kinderen zijn loyaal naar beide ouders! én kinderen blijven altijd hopen dat beide ouders weer ooit bij elkaar komen.scheiding

Wanneer dat niet meer gebeurd (als BEIDE ouders ‘n nieuwe partner hebben of één van de twee valt weg), pas dan komt dit als een klap aan. Deze ‘traumatische’ ervaring of het realiseren dat de breuk definitief is, kunnen ze niet altijd makkelijk accepteren.

Een opvallende gebeurtenis die ik onlangs heb meegemaakt; een kind van bijna 40(!), loyaal naar beide ouders, kon dit rationeel wel bedenken maar emotioneel moeilijk verwerken.

Hoe kan Weer Genieten mensen in scheiding ondersteunen?
Naast cliënten die rechtstreeks bij mij komen om te werken aan zo’n traumatische ervaring, werk ik ook samen met bv. advocaten, mediators en makelaars. Zij zijn er namelijk ook bij gebaat dat gesprekken met hun cliënten tijdens de afhandeling van een scheidingsproces, soepeler en sneller verlopen.

Ik help cliënten met:
– het (leren) loslaten,
– het afstand kunnen nemen van de situatie,
– het weer respectvol in contact kunnen en durven komen met de ex-partner,
– lading van de (heftige) emoties afhalen,
– het verhogen van zelfvertrouwen,
– etc.

Hierdoor kan het leven weer rooskleuriger bekeken gaan worden. En kan er weer gewerkt worden aan toekomstplannen en kan makkelijker teruggekeken worden naar het verleden. Want dat verleden kent naast minder plezierige óók mooie herinneringen. Je komt weer lekkerder in je vel te zitten. Je leert weer beter voor jezelf op te komen, je wordt zelfverzekerder. Je kunt de zakelijke aspecten beter geregeld krijgen, je kunt beter communiceren met je ex-partner. En dat alles heeft weer zijn uitwerking op jouzelf en de omgeving, met name op de kinderen.

De technieken die ik inzet om emotionele lading te neutraliseren en om anders naar situaties te kunnen kijken of los te laten, werken efficiënt en effectief. Wil je meer info? Neem dan contact op!

Contactformulier
Weer Genieten