In een snel veranderende wereld is het van cruciaal belang om werknemers de juiste tools aan te reiken om met uitdagingen om te gaan, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Een van de meest effectieve methoden om emotionele blokkades aan te pakken is door middel van therapie. Twee van de meest prominente therapieën die momenteel in de schijnwerpers staan, zijn het al bekendere EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en IEMT (Integral Eye Movement Therapy). In dit blog bespreken we de voordelen van IEMT en hoe het zich verhoudt tot EMDR. Zie de kennis over deze therapie als een welkome aanvulling op traditionele methoden om het ziekteverzuim te verlagen of wellicht te voorkomen.

Specifiek gericht op identiteit en emoties
Een van de meest opmerkelijke verschillen tussen IEMT en EMDR is het focusgebied. IEMT richt zich specifiek op de relatie tussen iemands identiteit en de emoties die daarmee gepaard gaan. Hierdoor is het uitermate geschikt voor het aanpakken van diepgewortelde, vaak onbewuste, overtuigingen en patronen die van invloed kunnen zijn op het functioneren in zowel de persoonlijke als de professionele sfeer.

Snellere resultaten
IEMT staat bekend om zijn snelwerkende karakter. Vaak zijn er al na enkele sessies merkbare veranderingen in hoe mensen omgaan met belemmerende emoties en overtuigingen. Dit maakt het bij uitstek geschikt voor drukbezette professionals die op zoek zijn naar effectieve en efficiënte oplossingen.

Integratie in de dagelijkse werkpraktijk
Een ander voordeel van IEMT is de mogelijkheid om de technieken eenvoudig te integreren in de dagelijkse werkpraktijk. Met de juiste begeleiding kunnen werknemers zelfstandig IEMT-oefeningen uitvoeren om stress, angst of andere belemmeringen te verminderen. Dit kan een waardevolle vaardigheid zijn om het welzijn en de veerkracht van werknemers te vergroten.

Aanpakken van specifieke werkgerelateerde uitdagingen
Terwijl EMDR voornamelijk bekend staat om het behandelen van trauma, kan IEMT specifiek worden aangepast aan werkgerelateerde uitdagingen. Of het nu gaat om prestatieangst, conflicten op de werkvloer, of het omgaan met veranderingen in de organisatie, IEMT biedt een aanpak die gericht is op de unieke behoeften van de werknemer. En dat kan voor een werkgever een heel zinvolle aanvulling zijn op reguliere aanpak om het ziekteverzuim zo laag mogelijk te houden.

Langdurige resultaten
Onderzoek toont aan dat IEMT vaak leidt tot langdurige veranderingen. Door de diepgang waarmee het de kern van belemmerende overtuigingen en emoties aanpakt, kunnen werknemers blijvend profiteren van de therapie, ook op de lange termijn.

Complementair aan andere interventies
Hoewel IEMT op zichzelf zeer effectief kan zijn, is het ook goed te combineren met andere interventies en coaching technieken. Dit maakt het een waardevolle aanvulling op het bestaande HR-beleid en programma’s voor welzijn en ontwikkeling.

EMDR of IEMT?
In conclusie, terwijl EMDR een bewezen en waardevolle therapie is, biedt het nieuwere IEMT een unieke benadering die specifiek gericht is op identiteit en emoties. Met snelle resultaten, de mogelijkheid tot zelfstandige toepassing en de focus op werkgerelateerde uitdagingen, kán IEMT een waardevolle aanvulling zijn op je HR-programma’s. We schrijven bewust kán, want het is nog een relatief nieuw begrip, maar wel een begrip dat zeer hoopgevende resultaten laat zien.

Alleen ga je sneller. Samen kom je verder.
Mocht je overwegen om IEMT-therapie in te zetten voor je medewerkers, neem dan contact met op. Want alleen ga je misschien sneller. Maar samen kom je nog altijd verder.

[Bron: panthion]


Categories: Aktueel

Weer Genieten