In de wereld waarin we leven lijkt alles steeds sneller te gaan. Alsof we in een grote storm leven.
De hoeveelheid informatie die we te verwerken krijgen groeit aanzienlijk. Kunnen we het allemaal nog wel bijhouden?
Willen we die hoeveelheid informatie en veranderingen allemaal wel bij kunnnen houden?
Velen hebben het er moeilijk mee en hebben behoefte aan rust, stabiliteit en veiligheid.
Echter, wanneer we goed kijken naar het natuurverschijnsel ‘storm’ kunnen we ontdekken dat het in het oog van een storm onverwacht stil is.
Wij mensen kunnen de kwaliteit van ons leven aardig verhogen wanneer we in ons lichaan de rust kunnen vinden. Dat is natuurlijk gemakkelijk gezegd. Heb het maar heel druk hebt tussen de oren. Er zijn vele methoden om dit te bewerkstelligen.
In het begin kost het misschien wat moeite. Met wat oefening zul je merken dat het dan steeds makkelijker zal gaan.
Neem eens de tijd voor jezelf, een verloren (half) uurtje is al voldoende. En ga genieten van bijvoorbeeld de zonneschijn, thuis of in de natuur. In alle stilte of met een lekker rustig muziekje op de achtergrond. Geniet van alles om je heen zonder er iets achter te zoeken of erbij na te denken. Accepteer alles zoals het is.

Verleg dan na verloop van tijd je aandacht van ‘buiten’ naar ‘binnen’. Van wat je bewuste ervaart (het denken), naar het onbewuste (de antwoorden die uit het niets er ineens zijn wanneer jouw stemmetje iets vraagt).
Wanneer jouw gedachten ergens naar toe gaan zal het je opvallen dat het voorval ligt in het verleden of in de toekomst.
Probeer ook nergens aan te denken; je hooft wordt dan ‘echt leeg’ en je ervaart het hier en nu. Dit vraagt wel wat oefening. Een hulpje hierbij is de vraag die je je kunt stellen: ‘wat is mijn volgende vraag?’. Je zult merken dat die er niet komt… De ultieme vorm van “zijn”.
En na verloop van tijd zul je merken dat zo’n moment je erg veel rust brengt. Het lijkt ‘n beetje op mediteren.
Ook meditatie, in welke vorm dan ook, kan je de nodige rust (in jouw hoofd) brengen.
Voel je vooral niet schuldig omdat je een moment hebt zitten ‘niksen’. Het tegendeel is echter waar. Je hebt ervoor gezorgd dat jouw bewuste in één lijn is komen te staan met jouw onderbewuste. Je hebt gezorgd voor rust en stilte waardoor je alles om je heen weer kunt relativeren en een plaats kunt geven, kunt respecteren, open en eerlijk kunt aanschouwen. En dit zijn belangrijke voorwaarden om bijvoorbeeld een goede verbinding te kunnen maken met anderen. En om steviger in je schoenen te komen staan.
[EK 2011-09]

Categories: Korte Verhalen

Weer Genieten