Veel ondernemers halen hun schouders op wanneer je zegt dat netwerken belangrijk is. Het kost ze alleen maar tijd en levert niets op, vinden ze..
En dat is, denk ik, nou net de verkeerde attitude. Wanneer je naar zo’n bijeenkomst gaat met de instelling “ik ga even klanten of opdrachten scoren”, dan kom je inderdaad vaak van een koude kermis thuis.
Zo werkt het niet. Zou jij zelf iets kopen van iemand die je net 5 minuten ervoor voor het eerst tegen bent gekomen? Nou dan!

Netwerken is zaaien en zaaien. En dat oogsten komt later pas. Het is investeren in tijd en mensen.
Dus kun je maar beter naar netwerkbijeenkomsten gaan zonder enige verwachtingen en gewoon plezier hebben.

Succes story’s
Maar dat het werkt, jazeker. Als één van de organisatoren van Open Coffee Valkenswaard kan ik zeggen dat er succes story’s zijn te melden. Sinds april 2015 word 2-wekelijks de bijeenkomst georganiseerd, zijn er pitchers en wordt er een thema presentatie verzorgd. Er worden onderwerpen belicht die voor ondernemers interessant zijn.
Door vaker elkaar te ontmoeten ontstaat er een band, vertrouwen en groeit de gun-factor. Soms gaat dat heel snel. Zo het voorbeeld van een ondernemer die een presentatie verzorgde. Hij kwam in contact met 2 andere ondernemers. De ene zocht werkruimte, de andere hadden die ruimte in hun pand vrij. En na later op de dag een bezoekje af te leggen was e.e.a. beklonken.
Of de contacten die ontstaan zijn tussen ‘n ondernemer en de gemeente. Er loopt nu een offertetraject.
Het grootste succes (potentiële omvang) is toch wel die van een software leverancier en een telecom leverancier. Door de koppen bij elkaar te steken hebben ze een koppeling kunnen realiseren waarmee ze nu de markt van midden- en grootbedrijf op kunnen.

Kortom, netwerken loont!

Categories: BlogBusiness