Met enige regelmaat hoor ik in gesprekken dat mensen niet blij zijn met hun lichaam. Ook in de media wordt er aandacht aan besteed. Steeds vaker lijken mensen ervoor uit te durven komen dat ze een probleem hebben dat ze niet alleen opgelost krijgen. Er wordt verteld wat het probleem van onvrede over je eigen lichaam allemaal tot gevolg kan hebben.
Dat mensen niet blij zijn met het lichaam ‘waarin ze wonen’ kan o.a. leiden tot sociale ongewenste situaties, eetstoornissen of zelfs vormen van verslaving. Mensen worden vaak vooral geholpen om juist die symptomen op te lossen.

Ik heb het hier niet over die mensen die door (mislukte) medische ingrepen of door ongelukken, dus door toedoen van externe factoren, in een lichaam gevangen zitten wat niet meer is zoals het ooit was. Nee, het gaat hier over de groep mensen die ogenschijnlijk niets mankeren, en vaak ook nog eens –qua uiterlijk- ontzettend knap zijn.

Mensen die dat soort problemen hebben, zeggen moeite te hebben met het accepteren van hun eigen lichaam zoals het is. Ze voelen zich vaak gevangen in hun eigen lichaam.

Gevangen in je eigen…
Zij denken gevangen te zitten in hun lijf. Echter, iedereen zit ‘gevangen’ in zijn of haar ‘verpakking’. En het helpt ook niet wanneer je ze dat verteld. Doe mij die maarHet roept alleen maar teleurstelling op. Maakt ze nog verdrietiger. Je kunt nu eenmaal niet naar een winkel gaan en zeggen: “Doe mij dat lichaam maar…” of “Kan ik dit lijf inruilen tegen dat daar?”.
Ik denk dat wanneer dat wel mogelijk zou zijn, we op een nieuwe goudmijn waren gestuit.

Anderzijds vind ik dat je niet gevangen zit in jouw lichaam. Je zit gevangen in jouw eigen gedachten. Het is de gedachte over jouw lichaam die jou bezig houdt. Zou je die gedachten namelijk niet hebben, dan zou je je namelijk ook niet druk maken over jouw lichaam!
Waag maar eens een poging om van jouw gedachten (over jouw lichaam) naar jouw gevoel (over jouw lichaam) te gaan. Maar dan echt! Doe maar eens…
Wat zegt jouw gevoel? Misschien nu nog even niet zo makkelijk. Laat me je helpen.
Leg je hand op jouw borst, ter hoogte van jouw hart en spreek onderstaande zinnen uit.
Wanneer je in een omgeving zit dat je niet hardop kunt praten, roep dan maar hardop in gedachten.

  • Ik ben dankbaar wanneer ik ‘s-morgens wakker word en dat ik kan opstaan in dit lichaam want dan kan ik een nieuwe dag beleven en nieuwe ervaringen opdoen.
  • Ik ben dankbaar voor deze twee voeten want die brengen mij stap voor stap naar waar ik naar toe wil.
  • Ik ben dankbaar voor mijn benen want die dragen mij dag in dag uit, of ik nu moe ben of uitgerust.
  • Ik ben dankbaar voor mijn handen want daarmee kan ik alles aanpakken, vasthouden, loslaten of afwijzen wat ik maar wil, dat staat mij vrij.
  • Ik ben dankbaar voor mijn romp want dat bevat en beschermt enkele van de belangrijkste organen; mijn longen die alle zuurstof opnemen die ik nodig heb om te doen en denken wat ik wil; mijn hart dat mij in leven houdt en wat liefde kan geven en ontvangen.
  • Ik ben dankbaar voor mijn hoofd want dat stuurt ongevraagd mijn lichaam, dat laat mij kijken naar de wereld, laat mij denken over alles wat ik ervaar, laat mij herinneren wat ik heb beleefd en laat mij zijn (en uitstralen) wie ik ben of wil zijn.

Wat als je je mindset zou kunnen veranderen?
Hoe ‘voelen’ deze 6 zinnen? Toen je werd geboren en zelfs jaren later, dacht je niet na over jouw lichaam. Was dat geen issue. Wat was het moment dat je dat wel ging doen? Met de kennis die je nu hebt, kun je je natuurlijk afvragen of de betekenis die je er toen aan hebt gegeven wel terecht was? En is het nu nog steeds terecht dat je dat ’label’ eraan gehangen hebt? Is die betekenis nu op dit moment nog steeds terecht? Jij -en alleen jij- kunt dat veranderen!

Je hoeft er alleen maar anders naar te gaan kijken… Jouw lichaam helpt je daar heel graag bij! Dat is intelligent genoeg. Het heeft jou per slot van rekening ook al die tijd geholpen en in staat gesteld, te denken hoe je er tot nu toe over hebt gedacht.
Richt jouw aandacht op de leuke dingen in je leven en jouw lichaam helpt je daarbij zonder enig oordeel te vellen.
Ga Weer Genieten!

Wil je meer weten? Neem gerust contact op om van gedachten te wisselen.

Weer Genieten