Onze maatschappij is veel veranderd ten opzichte van hoe deze enkele decenia terug was. Veranderingen lijken steeds sneller te gaan en wij mensen veranderen wel hierin mee. Alleen gaat dat laatste niet zo snel. Dat heeft ook te maken met het feit dat wij groot gebracht worden door de ‘vorige’ generatie. Logisch zult u zeggen. Maar wij -onze generatie- moet dus zelf leren en onszelf aanpassen aan de steeds veranderende omgeving. Dat kan de vorige generatie ons niet leren. Zij hebben het zelf ook al moeilijk genoeg om enigszins ‘bij‘ te blijven. Naarmate we ouder worden wordt het voor menigeen lastiger om mee te groeien in de veranderende maatschappij.
Sommigen schijnen daar geen last van te hebben. Sporadisch hoor je wel de verhalen over (hoog) bejaarden die hun eigen Facebook pagina hebben aangemaakt of die hun kookrecepten van internet hebben gehaald.
Veel anderen lijkt dat niet te lukken. Sterker, ze hebben daar zelfs geen weet van. We moeten ons steeds vaker en sneller nieuwe werkwijzen eigen maken, nieuwe vormen van communiceren aanleren. En de vraag is of we daarvoor wel open staan.

In verbinding staan met anderen is hierbij erg belangrijk. Misschien juist nu wel belangrijker dan ooit. Mensen hebben altijd al behoefte gehad aan contact met anderen en het is als een noodzakelijk iets om in verbinding te staan met anderen. Ons onbewuste zorgt daar voor. Het is zaak dat we ons daarvan meer bewust zijn of worden.
Onze veranderende maatschappij stelt tegenwoordig wel wat eisen aan hoe we met elkaar verbinden. Vaak zie je dat wanneer mensen met elkaar in verbinding komen dat ze ‘versmelten’ met de ander. De verhalen hebben dusdanige impact dat die ‘meegenomen’ worden. Ze worden ’n deel van henzelf, ze gaan er helemaal in op.
Soms is dat fijn en misschien wel gewenst wanneer het hele close relaties zijn. Bijvoorbeeld bij verliefde stelletjes of binnen families.

Vaak is het minder wenselijk, zeker wanneer we het hebben over zakelijke interacties. Wanneer de opgelegde werkdruk dusdanige vormen aanneemt kan door collega’s of management makkelijk ’n grens overschreden worden. Hoe meer en hoe vaker dit gebeurd zal dat eerder leiden tot een burn-out situatie bij hen die niet zo goed hun grenzen kunnen stellen.
De huidige economie die bedrijven veelal tot bezuinigingen dwingt, draagt flink bij aan deze zorgwekkende groei van het aantal burn-out gevallen. Maar niet alleen de directe werkplek of werkomgeving kan het probleem zijn. Ook het type werk kan de oorzaak zijn van een burn-out. Werknemers die het prima naar hun zin hebben op het werk en met fijne collega’s samenwerken, kunnen ook potentiële burn-out slachtoffers worden. Wanneer zij te maken hebben met de impact van de verhalen of situaties van hun cliënten bijvoorbeeld. Denk hierbij aan specifieke beroepsgroepen als politie, defensie, zorg, advocatuur etc. Hoe ingrijpend kunnen die gebeurtenissen zijn. Het leren stellen van grenzen lijkt dan juist meer nodig om jezelf te handhaven in deze maatschappij waarin weer in verbinding komen met anderen, belangrijker is dan ooit.

Be Happy

Weer Genieten